LJETO U OĆEVIJI

Oni  koji su bar jednom imali priliku poslušati koncert popularne klasične muzike u izvedbi Bartolomeja Stankovića, zasigurno će dugo pamtiti i prepričavati taj jedinstveni ugođaj.

Mladi virtuoz na klaviru, na sebi svojstven način prenosi osnovnu emociju kompozicije, a kompozitora boji biografskim podacima i živopisnim detaljima koji otkrivaju izvrsno poznavanje materije i umijeća iza kojeg stoji  talenat okrunjen dugogodišnjim radom.

„Ljeto u Oćeviji“ je manifestacija koja se svake godine pomno planira i sadržajno obogaćuje kako bi Oćevci koji se sastaju iz svih krajeva svijeta, odmor proveli na što zanimljiviji i aktivniji način.

Bartolomej Stanković, inspirisan oduševljenjem svoje rodice, koja je najprije otkrila zanimljivosti oćevskih pećina i jama, a potom i prirodne ljepote sela smještenog u zagrljaju planine Zvijezde, došao je na ideju da baš u Oćeviji organizira koncert klasične muzike. Prema historijskim izvorima, Oćevija se prvi put spominje krajem 15.stoljeća i danas predstavlja jedino mjesto u Evropi gdje se željezo topi i obrađuje na srednjovjekovni  – predindustrijski način, a od nekadašnjih sedam aktivnih kovačnica (majdana), danas su aktivne tri te se nalaze na Listi nacionalnih spomenika BiH.

Prije koncerta bila je upriličena Izložba starih slika poznatih oćevskih porodica i tradicionalne nošnje tog kraja, kao i raznovrsne igre za starije i mlađe. Organizator manifestacije, Ljubomir Višnjić otvorio je koncert  uz riječi dobrodošlice a potom je Bartolomej izveo prvi blok popularnih klavirskih djela od Bacha, Handela, Mozarta, Beethovena, Schuberta, Schumanna, Chopina i Liszta.

U pauzi je mladi bogoslov, fra Želimir Gogić prisutne upoznao sa životom i djelom fra Filipa Lastrića – Oćevca, teološkog pisca i putopisca, jednog od najznamenitijih franjevaca provincije Bosne Srebrene.

U drugom dijelu koncerta dominirala su impresionistička djela Claude Debussya, u slavu 150.godina od njegovog rođenja, zatim je uslijedio Rachmaninoff i Preludij u cis-molu, hrvatski kompozitor Papandopulo, neprevaziđena Ballade pour Adeline – Paul de Senevilla i Hrvatska rapsodija Tončija Huljića, koja je s Maksimom Mrvicom doživjela svjetsku popularnost.

Za kraj je naš mladi pijanista odsvirao dvije duhovne pjesme posvećene Djevici Mariji – Gospi, koja se niz godina slavi i hodočasti na dan Velike Gospe – 15.8., u Olovu i Oćeviji.

Nakon dugotrajnog aplauza, posjetitelji su prilazili i čestitali Bartolomeju, vidno oduševljeni i ispunjeni, ali i organizatoru, izražavajući želju da se ovakav nastup ponovi.

Uz prigodnu zakusku, nastavljeno je druženje u Društvenom domu sa domaćinima i gostima.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements
This entry was published on August 19, 2012 at 5:25 pm. It’s filed under Ljudi i događaji and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

2 thoughts on “LJETO U OĆEVIJI

  1. bliblu on said:

    Nadamo se skorom koncertu u Sarajevu!

  2. Povratni ping: Koncert u Oćeviji – Vareš, 13.VIII. 2012 | BARTOLOMEJ STANKOVIĆ

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: