NA KROVU BALKANA – Musala 2925m n/v

Borovec, najstarije i najpoznatije planinsko odmaralište u Bugarskoj, smješteno je na sjevernim padinama masiva Rila, na nadmorskoj visini od 1300 metara. Udaljen je oko 72km od Sofije i nekih 10km od Samokova, grada koji pratimo na navigaciji da bi oko jedan poslije ponoći, po kiši i neviđenom vjetru stigli u Borovec. Parkirali smo se preko puta gondola lifta, a kako je kiša prestala padati, postavljamo  šator i uz nes kafu dogovaramo raspored spavanja: četvero u kombiju, troje u šatoru.

Sunce nas budi oko sedam sati, a gondola polazi u pola devet, što znači sasvim dovoljno vremena za jutarnje rituale i pripreme za uspon na Musalu. Musala se  nalazi u sastavu masiva Rila i istoimenog nacionalnog parka te predstavlja najviši planinski vrh u Bugarskoj i na cijelom Balkanu sa 2925 metara n/v. Porijeklo naziva dolazi iz turskog jezika i prevodi se kao “blizu Boga, put prema Bogu ili mjesto za molitvu”, a za vrijeme vladavine Jozifa Staljina bio je poznat kao vrh Staljin.

Sa 1300m gondola nas vozi do Jastrebca (2369m) i time put od tri sata kratimo za trideset minuta. Povratna karta gondole košta 8 leva (oko 8KM), a cjelodnevni parking 5 leva, što će reći da je ovo najjeftinije spavanje za sedam osoba 😀

Široka makadamska staza  dalje vodi do hiže(kuće) Musala (2389m). Usput nailazimo na krdo divljih konja i izvor hladne planinske vode, koje smo ostali žedni u Turskoj.

Pravimo kratku pauzu ispred stare hiže, u blizini koje je izgrađena nova hiža Musala, uživajući u pogledu na jezero iznad kojeg se uzdiže vrh.

Naskakujući na kamene gromade, a potom uskom označenom stazom pored manjih jezera okruženih rilskim masivom, stižemo do doma Ledeno jezero (2720m) i istoimenog najvišeg balkanskog jezera  na 2709m.

Uspinjući se strmom stazom prema vrhu, put je podijeljen na zimsku trasu osiguranu sjlama uz željezne stupove i ljetnu koja zaobilazi greben, pa  je u to vrijeme preporučljiva. Što smo bliže, pružaju se prekrasni prizori jezera koja su ostala u podnožnju, a na samom vrhu pogled prati cijelu stazu kojom smo se penjali. Ledeno jezero izgleda kao neki kosooki smješko, a dom kao šator za dvoje.

S mnogim planinarima i planinarkama različitog uzrasta razmjenjujemo “Dobar den” ili “Hello”, dok odmaramo obasjani suncem i laganim povjetarcem. Na vrhu se nalazi i nekoliko objekata među kojima je meteorološka stanica izgrađena 1932.godine i Ekološki institut.

Svi domovi i hiže pružaju usluge smještaja, hrane i pića, ali naši planovi nisu podrazumijevali zadržavanje pa smo se oko četiri sata spustili do gondole i već u pet sati bili na drumu.

Izlazak iz Bugarske i ulazak u Srbiju slutio je dugotrajna čekanja i prekopavanja, nakon što smo vidjeli da ljudima pregledaju motor, skidaju gume, otvaraju torbe i kofere,  ali sreća, na spomen Rile prođosmo samo uz pečatanje pasoša i “Sretan put”.

Noćenje u Kraljevu, kod Adinovog prijatelja Dragana, okrijepilo nas je i pripremilo  za preostale kilometre. Kako se približavamo granici, misli su sve više u Bosni, a ulaskom u Višegrad, telefoni počinju zvoniti skoro u isto vrijeme. Dok ćuprija stameno stoji, Drina se osmjehuje smaragdnim sjajem. I duša se osmjehuje, jer je nadomak kuće. Tih stotinu šezdeset kilometara vožnje našim cestama trajalo je duže nego bugarskih tristo, ali nije važno, tu smo, još malo. Premda smo prošli cijeli put bez ijedne policijske kontrole, kladili smo se da će nas zaustaviti u Bosni. I zaista, skoro pred vratima, u Ilijašu policajac nas skreće u stranu. Bez detaljisanja, sve je riješeno na obostrano zadovoljstvo 😉

 Članovi ronilačke ekspedicije : Jasmin Ferhatović, Sead Čabaravdić, Armin Šehović, Adin Šehović, Mehmed Prelić, Samra Džafić i Rafaela Obučić;

 

Advertisements
This entry was published on Juli 30, 2012 at 5:58 pm. It’s filed under Putovanja and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

3 thoughts on “NA KROVU BALKANA – Musala 2925m n/v

  1. Igor D. on said:

    zao mi sto nema vise teksta i slika, svaka cast 🙂

  2. Neso on said:

    Sve pohvale a fotke su za desetku.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: